Originally from London and Lancashire respectively, Ann and Peter have made North Yorkshire their home for the past 25 years. Since 2002, they’ve been living in a traditional stone-built property on the edge of the Yorkshire Dales National Park.

Now both retired, the couple decided to embark on an ambitious extension project that would enable them to enjoy more of the views that their property afforded them.

“The thing about the house,” says Peter, “is that there are spectacular views. But the only room that enjoyed them previously was the kitchen. It wasn’t much use if you wanted to sit and admire this wonderful view. That’s why we had the idea of extending that side of the house, to really open up the views to the valley.”

The couple wanted to create an extension that “looked like it was meant to be there” but that also maximized the views available to them.

“We’re in a designated ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ here, so it’s quite difficult to get planning permission,” explains Peter. “We spoke to an architect who we had previously used to develop a heritage centre at our local church. And he was very good at creating a design that the planners were happy to agree to at the first time of asking.”

Outside the kitchen, Ann and Peter previously had a small patio area – but it was rarely used. Ann explains: “Because of the prevailing winds here, we never actually ventured out there for very long before. We wanted to create an indoor room with those same views, so we could enjoy them whatever the weather.”

"... these doors
are a top-quality
product."