Deb and Ian have lived in the heart of the Peak District National Park in Derbyshire, England, since 2007. Surrounded by sweeping moorland, they also have a pretty garden at the back of the property. But they were never able to appreciate the picturesque outlook – until they embarked on a major project to transform the existing extension and completely open up a corner of their traditional stone-built house.

“The trouble was that we didn’t have any views of the garden,” explains Deb. “There was one small door, but no way to see through to the outside. We also had very small windows at the front of the house, despite having such lovely countryside all around.”

Deb dreamed of admiring the views from the kitchen while doing the washing up. So Civil Engineer Ian started to ponder potential options and suggested that the best thing they could do was to take the corner of the house out! Together, they developed the idea and came up with a workable plan for the substantial changes that would be needed. The new layout involved demolishing the garage and three ground floor rooms, but has resulted in a light, open space, which really shows off the views to their garden and the hills beyond.

The doors have
made this a very
airy and spacious
room. We love it!